Minisymposium & AAV

Onderwerpen en sprekers


Het immuunsysteem; hoe het werkt, hoe het faalt en hoe we het kunnen beïnvloeden

dr. Paul van Daele, internist allergoloog-immunoloog
Erasmus MC, Rotterdam

 


Het afweersysteem bestaat uit een complex geheel van bij het afweer betrokken organen, cellen en eiwitten die het lichaam beschermen tegen allerlei infecties maar ook tegen het ontwikkelen van maligniteiten.

In deze sessie zal worden uitgelegd hoe het afweersysteem werkt, hoe het mis kan gaan (falen van het afweersysteem, maar ook overactiviteit van het afweersysteem) en hoe we vervolgens, als het mis gaat, daar weer op kunnen ingrijpen.

Leerdoelen:
- U hebt een basaal begrip van de werking van het afweersysteem.
- U snapt het concept autoimmuun en autoinflammatoir.
- U begrijpt waar in het afweersysteem kan worden ingegrepen om een ontregeld afweersysteem weer (enigszins) te herstellen.

 

 

Revalideren bij chronische pijnklachten

Samuel Schampers,
directeur Cure+/OCA Rotterdam

Ilse Kriens, neuropsycholoog
OCA Rotterdam


De sessie "Verpleegkundige redeneren bij patiënten met een reumatische aandoening"komt te vervallen. Hiervoor in de plaats komt de sessie revalideren bij chronische pijnklachten.  

De rol van Th17 cytokines in inflammatoire artritis

 

Erik Lubberts PhD, Associate professor en hoofd onderzoekslaboratorium reumatologie
Erasmus MC, Rotterdam

 

De ontdekking van Th17 cellen en de nieuwe interleukine-23 (IL-23)-Th17-IL-17A immuun route heeft de immunologie enorm veranderd en hierdoor zijn we anders naar het immuun proces van auto-immune ziekten gaan kijken. Th17 cellen produceren IL-17A maar ook verschillende andere cytokines zoals IL-17F, IL-21 en IL-22, die een rol spelen in psoriasis en inflammatoire artritis. Echter het blijkt dat ook andere cellen van het specifieke en niet-specifieke immuunsysteem en zelfs weefsel specifieke cellen bijvoorbeeld IL-17A kunnen maken. IL-17A is een ontstekingscytokine die een rol speelt in weefselontsteking in inflammatoire artritis zoals het gewricht en de huid. De aanwezigheid van IL-17A in het weefsel maakt de ontsteking destructiever van karakter wat tot meer weefselschade leidt. De rol van IL-17A in aanmaak van nieuw bot is echter nog niet duidelijk. Het neutraliseren van de activiteit van IL-17A is een succesvolle behandeling voor mensen met psoriasis, artritis psoriatica (PsA) of de ziekte van Bechterew (ankyloserende spondylitis, AS). Naast het versterken van de ontsteking in inflammatoire artritis speelt IL-17A ook een rol in de bescherming tegen ziekteverwekkers zoals extracellulaire bacteriën en schimmels. In deze presentatie zal ik inzicht geven welke rol IL-17A en de IL-23/IL-17A immuun route heeft in de pathogenese van inflammatoire artritis met focus op ontsteking van de huid en gewricht alsook op gewrichtsdestructie.

Leerdoelen:
- Ik heb inzicht in hoe de ontdekking van de nieuwe IL-23 / Th17 immuun route heeft plaatsgevonden.
- Ik kan aangeven welke verschillende Th17 cytokines er zijn en welke rol IL-17A speelt in inflammatoire artritis.
- Ik kan aangeven wat het effect is van het neutraliseren van IL-17A in inflammatoire artritis.