drs. Robbert Goekoop, internist-reumatoloog
HagaZiekenhuis
Aan de hand van de nieuwe richtlijn 2023 en de Eular Recommendations uit dat zelfde jaar zullen de voor de praktijk belangrijke punten worden belicht en bediscussieert. Dit zal worden aangevuld met relevante nieuwe publicaties.
Leerdoelen:
- Overzicht over de behandeldoelen, middelen en inrichting van het zorgproces voor patiënten met SLE
- Aandacht voor compliance
dr. Cor Hoffer, cultureel antropoloog en socioloog
Cor Hoffer Advies, training & onderzoek cultuursensitieve communicatie
Mede door de immigratie in de laatste zestig jaar is de samenstelling van de Nederlandse bevolking in sociaaleconomisch, cultureel en levensbeschouwelijk opzicht heel divers. Met de komst van nieuwe groepen vluchtelingen uit met name Syrië, Eritrea, Irak, Afghanistan en Oekraïne de laatste jaren wordt die diversiteit versterkt. De verander(en)de samenleving leidt er toe dat verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten te maken krijgen met patiënten en hun naasten, die andere culturele en levensbeschouwelijke achtergronden hebben dan zijzelf. Zij maken kennis met voor hen onbekende opvattingen over ziekten, beperkingen en manieren om hulp te zoeken. Ook zien zij hoe opvoedingsstijlen kunnen verschillen en dat zich nieuwe identiteiten vormen. Tot besluit is het niet altijd duidelijk hoe migrantenouderen hun verleden en hun huidige positie in de samenleving beleven en hoe zij omgaan met ziekten en beperkingen.
In deze sessie reikt Cor Hoffer vanuit een antropologisch perspectief zorgprofessionals enkele handvatten aan, waarmee zij hun werk kunnen laten aansluiten bij een veranderende bevolking.
Leerdoelen:
- Inzicht in een cultuursensitieve benadering van de belevingswereld van patiënten en hun naasten.
- Kennis van en inzicht in de invloed die culturele en levensbeschouwelijke factoren in de gezondheidszorg kunnen hebben.
- Inzicht in de eigen cultuur en de betekenis daarvan voor het contact met cultureel anderen.
- Tips om voorgaande inzichten toe te passen in de eigen werksituatie.
dr. Paul van Daele, internist allergoloog-immunoloog
Erasmus MC, Rotterdam
Bij voorgaand onderwijs heb ik vooral verteld over de werking van het afweersysteem en hoe fouten in het afweersysteem kunnen leiden tot autoimmuunziekten, autoinflammatoire ziekten en allergie. Dit keer zal ik vooral ingaan op de medicatie die gegeven wordt om dit soort ziektebeelden te behandelen. Daarbij zullen we het hebben over de klassieke DMARDS maar ook over de nieuwere biologicals. Waar grijpen ze op aan? Wat kun je verwachten qua bijwerkingen als je kijkt naar het werkingsmechanisme.
Gedurende de presentatie is er ook de mogelijkheid tot het stellen van vragen
Leerdoelen:
- Je kent de aangrijpingspunten van de klassieke DMARDs en de tegenwoordig vaak gebruikte biologicals.
- Op basis van het werkingsmechanisme kun je ook de potentiele bijwerkingen verklaren.